دټولني بنسټ ايښونکی : محمد جان باوري             تاسيس : دکب مياشت ١٣٦٩ کابل، افغانستان               د افغانانو لپاره تاريخي ، کلتوري او پوهنيزي ليکني           


   
 
 
pythagoras





Inleiding

Pythagoras van Samos was een Griekse filosoof, geboren op het Griekse eiland Samos rond 570/580 v󳲠christus. In het jaar 529 v󳲠christus is hij naar Itali렧egaan, om precies te zijn naar Crotona, en heeft daar zijn eigen school opgericht waar hij aan volwassenen filosofie en wiskunde doceerde. Pythagoras was h马 gelovig. Alle studenten op zijn school moesten zich houden aan bepaalde regels, bijvoorbeeld het niet eten van vlees. Pythagoras dacht dat hierdoor de ziel schoon bleef. Ze moesten vijf jaar lang stil zijn, luisteren naar de theorie뮠van oudere studenten. Deed een van de studenten van Pythagoras een ontdekking dan bleef hij annoniem, de ontdekking was door de school gedaan, de school kreeg dus alle eer en niet de student. In Crotona is hij gestorven rond 497 v󳲠Christus. Hij hield zich, naast de filosofie, ook veel bezig met de wiskunde en de astronomie. Hij ontwikkelde bijvoorbeeld de theorie dat licht uit een lichtbron op alle voorwerpen weerkaatst, en dat die weerkaatsingen van licht, als deze op je ogen vallen, ervoor zorgen dat je kunt zien. Hij was ook de eerste die ontdekte dat de ochtendster en de avondster beiden de planeet Venus waren. Voor de wiskunde heeft hij "De stelling van Pythagoras" bedacht, hierover later meer.
1. Pythagoras leefde rond van 580 tot 500 v. Chr.
2. 2005-580=1425 geleden werd hij geboren
3. Pythagoras is geboren op een Griekse eiland, Samos in het plaatsje Ionia. Samos ligt dicht tegen de Turkse grens, dit wordt aangegeven op het plaatje hieronder in het rode cirkeltje.

4. In Zuid-Itali묠Croton (nu Crotone, in het oosten van de ?hiel? van Itali멬 stichtte Pythagoras een school voor religie en filosofie.
5. wiskunde en filosofie


6.
De driehoeks getallen van pythagoras.
En de vierhoeks getallen van pythagoras.
7.Een Pythagoras-driehoek is een rechthoekige driehoek waarvan de drie zijden gehele getallen zijn.
In zo'n geval zijn nooit twee van de rechthoekszijden even groot
8. Een driehoek met zijden waarvan de lengten zich verhouden als 3 : 4 : 5 wordt de Egyptische driehoek genoemd.
9. Men kent ook de Indische driehoek: hierbij verhouden de lengten van de zijden zich als 5 : 12 : 13. De hoek tegenover de langste zijde is recht wegens 52 + 122 = 132.
10.Je ziet er een Pythagoras driehoek in. (3:4:5).
11.De Babylonie벳
12. Het drietal getallen 3,4,5 voldoen als lengten van de zijden van een rechthoekige driehoek aan de stelling van Pythagoras.
13. Je moet op de bovenste zijde van een vierkant een gelijkbenige rechthoekige driehoek tekenen en op de rechthoekszijden daarvan weer twee vierkanten, vervolgens weer driehoeken, enzovoort.
En dan ontstaat er een Pythagorasboom.

14.De Egyptenaren willen de omtrek van een piramide berekenen met behulp van ?de stelling van Pythagoras?.

15.Met de vijftien ballen kun je precies een gelijkzijdige driehoek vormen, zie figuur hier onder. We noemen het getal 15 daarom een driehoeksgetal.

1 6 & 18Apart bladje
17.Hij was ook de eerste die ontdekte dat de ochtendster en de avondster beiden de planeet Venus waren.
18.Pythagoras was de eerste die beweerde dat de aarde rond was. Pythagoras geeft geen bewijzen of argumenten. Hij beschreef de aarde als een rondom bewoonde bolvormige wereld, onbeweeglijk in het centrum van het heelal.
Hij maakte ook een grote denkfout: dat de aarde onbeweegelijk is en dat is dus niet waar.

Gemaakt door Atiq Bawary   

بېرته شاته

Webmaster[at]Salaamtolana.orgDesign by: Benawa Network Copyright © SalaamTolana.org 2006