دټولني بنسټ ايښونکی : محمد جان باوري             تاسيس : دکب مياشت ١٣٦٩ کابل، افغانستان               د افغانانو لپاره تاريخي ، کلتوري او پوهنيزي ليکني           


   
 
 
Over Afghanistan

Deze deel gaat over algemeen informatie geschiedenis: het klimaat, de politieke en economische positie van Afghanistan.
Afghanistan heeft een heel lange geschiedenis. Daar kan ik niet in kort alles over zeggen. et is mogelijk dat de geschiedenis van Afghanistan begint in de jaren 150,000 v.Chr. Een Amerikaanse Archeoloog [ Louis Dupree] heeft namelijk in Afghanistan onderzoek gehad. Hij heeft in de woestijn van [Nawor_ i_ Ghaznie] Stoffelijke overschotten van de mens uit die tijd ontdekt.
Het is zeker, dat er in Afghanistan vanaf 50,000 jaar v.Chr. mensen gewond.Soms archeologen, [ Dupree en C.Coon uit Amirika(Demorasigonday en Dara _ i _ kor ) J.M.Casal en J.Shaffer uit Frankrijk( Mandigak ).( A.Vinegradov en V.Saryanidy uit Rusland ( Amodarya en Tilatapa ). Tadie uit Italiaan (Gazni ) enzo ] hebben stoffelijke overschotten gevonden in het zuid, west, noord en oost van Afghanistan.
De namen van Afghanistan tusen de lange geschiedenis:
De eerste naam van Afghanistan uit periode Vida en Avista[1500/ 1800 v.Chr.] was [ARIANA]. In die tijd was de hoofd stad [BALG ].
Vanaf de jaren 337 v.Chr. tot 30 v.Chr. in de periode van de Graeco _ Bactrien hete Afghanistan [BAKHTER]. In die tijd was ook de hoofd stad [BALG ]. In de tijd van Koninklijk Kushanen vanaf 30 jaar v.Chr. tot vijfde eeuw na .Chr. had Bakhtar twee belangrijke hoofdsteden [BAGRAM en PORASHAPORA]. In period Haddah was culturele stad van Gandahara civilisatie vanaf eerste eeuw na.Chr tot met zesde eeuw.
En van de jaren 700 Na.Chr. in de tijd van de overheersing van [ARAB] Tot het jaar 1747 na.Chr. hete [GORASAN].
In de jaren 1747 tot1776, tijdens het keizerrijk Ahmadshah BABA dat twintig jaar geduurd heeft, is de naam van onze land veranderd in: AFGHANISTAN en nu nog steeds. Voor het keizerrijk van Ahmadshah BABA hete Afghanistan.
De oppervlakte van het keizerrijk van Ahmadshah baba in de tijd was van het noorden van Daryaamou tot de Indiaanse zee in het zuiden, en van Khoten in het oosten tot Mashhad en Neshapur in het westen.
Afghanistan was veel keren bezet door Arabieren, Changezkhan, Groot-Brittanni력n het Russische leger. Maar het moedige volk van Afghanistan heeft zijn land terug gekregen en vrij gemaakt.
De godsdienst in Afghanistan is moslimsoenniet. Bovendien woont er een kleine groep Hindoes in Afghanistan. En ze behoren tot de Afghaanse, omdat ze Afghaanse
Nationaliteit hebben.Een tak van moslim godsdienst is SHIA. Zij zijn ook een kleine groep van de bevolking van Afghanistan. Deze godsdienstig is ook in Iran en Pakistan.
Afghanistan ligt in het hart van of in het midden van Azi뮼br> Vroeger liep de weg van de zijdehandel tussen China en west Europa door Afghanistan en met veel kamelen karavanen werd de zijde uit China verzonden.

DE GRENZEN VAN AFGHANISTAN

Ten noorden liggen de nieuwe vrije landen uit Rusland: Tadzjikistan ?Uzbakistan ?en Kazakstan. Ten zuiden en ten oosten liggen vrije gebieden Balochistan ?Pashtoenistan
En China. En ten westen ligt Iran.
De oppervlakte van Afghanistan is 652.100 per vier kante km. De hoofdstad van Afghanistan is Kabul. Het heeft 34 provincies, 430 Gemeentes, 3535 dorpen, en van deze dorpen zijn 1200 dorpen groot. De voornaamste provincies zijn ?Kabul ?Kandahaar ?Heraat ?Nangahaar en Balkh.
In Afghanistan wonen de heel lang verschillen naties bij elkaar op basis nationale en Internationale berekening, berekeningen kun je in deze maatschappij onder verdelen in:

Pashtoen =55%
Tadzjik=18%
Hazares=9%
Uzbeks=8%

In andere volken als Turken, Baloches, Noerestanies en charaijmaq 10%.
DE ECONOMIE: van Afghanistan is op dit moment slecht, omdat door 25 jaar oorlog in Afghanistan alle producerende fabrieken, elektraturbines, Asfaltwegen, schoenen, zieken huizen, eigen bezittingen en staat instellingen die tijdens de regering van Zahershah en president Daud waren gebouwd, door de Mujahddin en Taliban vernielde zijn. Alleen de tapijten industrie met handen arbeid is soms in de provincies door ge gaan. De kwaliteit van Afghanistan heeft hoog en zich beroemd.

De handel is ook verdwenen, Er is niks te produceren via de handel( Import en Export) geld
te verdienen. Vroeger had Afghanistan handel met Europese landen als Groot-Brittanni물br> Duitsland en Aziatische landen zoals India-Pakistan en Iran. En de grootste handel van Afghanistan was met Rusland en dure Afghaanse goederen werden met een lage prijs en Russische machinerie뮠werden met een hoge prijs verhandeld.

Afghanistan is een bergachtig land:

De voornaamste bergen van Afghanistan zijn de(Kohepamier) bergen die Pamier heten. Deze bergen heten het dak van wereld omdat ze hoog zijn en de hoogte is 3500m.
Andere bergen zijn (KoheBABA) berg BABA, de witte berg, de zwarte berg en de berg Frozkoh.
De bergen bovendien dat ze zijn de bron van het water van de rivieren daar naast vinden we in deze bergen kolenmijnen, zout mijnen gouden zilver en koper mijnen.

Bovendien werden in de bergen edelstenen gevonden zoals: Diamanten robijnen,
Smaragden, Turguoise en minder dure stenen zoals: vuursteen, Kristal en marmer.
Het cement mijn van Ghorie in de stad Polekhumrie heeft een hoge kwaliteit cement die altijd door russen gratis naar Rusland is gebracht.
Bovendien heeft Afghanistan naast petroleum (Ruweolie) Vlooibaar gas ook chemische producten.

Er is Kobalt en Uranium in de bergen van Afghanistan ontdekt. Het 9s jammer , dat Afghanistan geen sterke Economie geen moderne techniek en geen Ingenieurs heeft.
Om zelf deze mijnen te Exploiteren.

Rivieren: - Afghanistan heeft veel rivieren maar zonder exploitatie stoomt het water van de hiernaar Pakistan alleen tijdens het koningschap van Zahershah en president Daud zijn er Stuwdammen en elektrische turbines in de rivier gemaakt om elektrische te produceren.
Maar jammer genoeg zij die door de Mujahddin vernietigd en het ijzer van de masten en dikke elektrische draden van koper zijn naar Pakistan gebracht en verkocht.
Nu produceren de rivieren geen elektriciteit.

NATUURLIJK PRODUCEN IN AFGHANISTAN ZIJN:
Tarwe, rijst, maﳠen alle soorten sperziebonen en groenten.
FRUIT PRODUCTEN:

Dat zijn Appels, peren, Sinasappels, mandarijnen, perzik en duiven.
Vroeger werden heel veel rozijnen van druiven gemaakt en exporteerde Afghanistan die naar Europa. In Afghanistan zijn dieren zoals: Koeien, Buffels, kamelen, Paarden, Ezels, Schapen.en zo.
En dan nog

A.G. Safi   

بېرته شاته

Webmaster[at]Salaamtolana.orgDesign by: Benawa Network Copyright © SalaamTolana.org 2006