دټولني بنسټ ايښونکی : محمد جان باوري             تاسيس : دکب مياشت ١٣٦٩ کابل، افغانستان               د افغانانو لپاره تاريخي ، کلتوري او پوهنيزي ليکني           


   
 
 
Ontwikkelde de Samenvatting van de eerstebeschavingen in Afghanistan

R. Bawary
Stadhouderslaan 98
9406 KE Assen
rbawary@home.nl

in Afghanistan het chalcolithic periodebegin in 3000 in centraal Azi려at de eerste specifieke beschaving in de bank van Rivier Indus en ook dichtbij aan de Rivier Hilmand op het gebied Mundigak en Sistan van Afghanistan en ook in Anow van Uzbikistan in Mesopotami렯ntwikkeld veel cultureel verband tussen Mundegak en Mohenjodaro er bestond tijdens deze tijd. Die artefacten die onder de opdracht van MiseuCasel van Mundegak in 1951 worden ontdekt zijn gelijkaardig aan die artefacten die door Britse archeoloog Marshal worden opgegraven, die Mohenjodaro van vallei Indus opgroef. Deze ontdekking van figurines van Mundigak en architectuur die van Mohenjodaro wordt ontdekt warenzeer gelijkaardig aan die artefacten en monumenten die later van deze twee plaatsen werden opgegraven en tot recentere stadia behoorden Afghanistan aangezien een beroemde wieg van de humanitaire beschaving in het Aziatische grote continent talrijke voorbeelden heef. geregistreerd prides en grote verwezenlijking

De moedige volkeren van dit land hebben beschaving op hun eigen hesitative gecreeerd of Afghaans kenmerk gecreeerd. Aan de beschaving van andere, landen van de wereld en overgebracht hen naar de naburige landen. De geleerden van de wereld hebben verschillende titels aan dit land door hun onderzoek gegeven.Sommigen van hen kennen Afghanistan als eerste vogelplaats van Aziatische beschavingen; anderen beschouwen Afghanistan als verbindingspunt van beroemde Aziatische beschavingen. Vele onderzoekers hebben de titel van de wieg van beschaving aan dit land, waar gegeven anderen riepen het geboorteland van raden. Wat is moet opmerkelijk is dat sommige van deze geleerden dit land als hoofdfactor voor politieke stabilisatie in midden Azi렫ennen (Bawary, 7, )
Historische verslagen van 1985 wijst erop dat er handelsbetrekkingen tussen oud Afghanistan en zijn naburige gebieden bestonden. De bestaande informatie toont het feit dat rond 3000B.C.there handel van kostbare stenen [ eg.lapislazuli ] tussen Afghanistan en Mesopotami렢estond. Deze relaties uitbreidden zich aan het begin van de eerste eeuw A.P. De internationale routes, zoals Noordelijke route (zijderoute) centrale Route (Kaboel?Peshawar) verstrekten aangewezen gronden voor handelstransacties waarin Afghanistan. Hoofdzakelijk speelde duet zijn geografische plaats belangrijkste role(Bawray, 5,1989).
De onafhankelijkheid regering van Afghanistan tijdens derde aan die eerste eeuw had BC A.D. belangrijke rol in de oude wereld. Wanneer Alexander aan Griekenland terugkeert is hij dood V.CHR. in 323 maar zijn bezitterland verdeelt tussen heeft het algemeen dit gebied heel wat probleem tussen landmeters en het algemeen om anderen te nemen stelt dag tegen dag tevreden het gaat aan heet worden. In laatste tijd van deze groepen heeft Veinzerij passen en Egypte tijdens in jaar 250 zij werden V.CHR. hun vrijheid In de eerste keer Dewdots dat hij een zeer goed leger voor het vechten had en ook hij defiled door de grote mensen van deze reden was vestigden zij regerings in het noorden Balkh Dewdots een zeer vriendschappelijke verhouding maakt hen. Twee andere familienamen Outadyam en Oukrateed na of worden daar de macht in dit geval de stroom de overheid van Bakhtar. Met de veroveringen van Alexander verdringt de grote dichte relatie tussen het Middellandse-Zeegebied en het hart van Azi렫wam aan bestaan.

FromBegram,Kapisa,AfghanistanH:ca.16"
Kabul Museum,
Deze relatie ontwikkelde zich verder tijdens grotere Kushans. Van het mengsel van de cultuur van Griekenland met de Vedic beschaving Avista, kwamen de Diepe veranderingen in het gebied van godsdienst, de industrie, de bouw, literatuur, taal, het schrijven, en andere materi묥 en geestelijke verschijningen aan bestaa amilienamen Outadyam en Oukrateed na of worden daar de macht in dit geval de stroom de overheid van Bakhtar. Met de veroveringen van Alexander verdringt de grote dichte relatie tussen het Middellandse-Zeegebied en het hart van Azi렫wam aan bestaan. Deze relatie ontwikkelde zich verder tijdens grotere Kushans. Van het mengsel van de cultuur van Griekenland met de Vedic beschaving Avista, kwamen de Diepe veranderingen in het gebied van godsdienst, de industrie, de bouw, literatuur, taal, het schrijven, en andere materi묥 en geestelijke verschijningen aan bestaan. Dergelijke veroorzaakte verandering. De uitvinding van de Artistieke school Grieks-o-Bakhtrian. In het deel van Grieks-O - beschaving Buddhic, kunnen wij de naam van de plaats vermelden waar deze beschaving zichontwikkelde. Deze plaats wordt genoemd Gandahara.( Sarhang : 77.1983 )

FromBegram,Kapisa,Afghanistan
ivory H:ca.9"
Kabul Museum, Kabul

De historici en de geleerden zeggen dat Gandahara een belangrijk strategisch gebied tussen Bachtria en India is. Herodotus en Straboon zeggen dat het gebied Gandahara tussen Kunar en Kaboel [ nu Nangarhar] wordt gevestigd. De geleerden geloven dat discoverers van deGandahara Kunst het Grieks? o? Bactrian omdat na het verslaan van Sahaks, zij kwamen uit Bachtria aan het Zuidelijke deel van Hindokosh en regelden neer in Gandahara. Hier, werd hun kunst gemengd met Boeddhistische filosofie en ontdekte art. Gandahara. Men ziet duidelijk dat Gandahara aan bestaan uit het tuchtig van zich twee sprits het mengen van twee culturen, combinatie van zich twee manieren van het leven, het mengen van twee geloven en het bestaan van reeks gedachten in 驮 welomlijnd punt (Mahmood, 24, 198)

FromBegram,Kapisa,Afghanistan
metal H:ca.5"
Kabul Museum, Kabul

Waren om aan Ariana te migreren. Wanneer zij aan Ariana en Bachtria komen, keurde Kushan Zoroastrianism en Brahmanism goed. Het boeddhisme spreidde in Ariana bij de bescherming van Kanishka Groot, deze godsdienst wijd uitgespreid niet alleen in Afghanistan maar ook door Afghanistan aan centraal Azi묠China en het Verre Oosten uit. Kanishka was zo dierbaar van deze godsdienst die hij verloren van geld voor het prediken van het aan alle mensen van zijn koninkrijk en buitenkant besteedde. Hij bouwde veel meer villous tempels binnen het land. Maar het belangrijkste ding over Boeddhisme in Afghanistan was de grote verandering die van binnen van het Boeddhisme plaatsvond in Peshawar waardoor hij Hinayana in Mahayana veranderde. In Mahayana, aanbaden de mensen niet alleen Boedha als God, maar zij maakten ook standbeelden en trokken zijn beelden, die in tempels werden ge﮳talleerd. V??r deze verandering, gebruikten de mensen om symbolen van Boeddhisme in tempels te aanbidden. (Nancy, 20..1989)

bird,with a human face
FromBegram,Kapisa,Afghanistan
metal H:ca.11/2"
Kabul Museum, Kabul

Kushan en Hephthalites verlaten over muntstukken, of groeven of vonden, tonen toevallig aan dat deze imperiums een geschiedenis, een volledige waardigheid evenals een glorie hadden. Naast dergelijke verschillen bestond tussen de muntstukken van deze twee dynastie뮬 er worden besproken zullen de verschillen en de gelijkenissen tussen deze muntstukken. Beide dynastie뮠 schaafden speciale patronen en vormen.

Harpocrates, son of Serapis and Isis
FromBegram,Kapisa,Afghanistan
metal H:ca.41/2"
Kabul Museum, Kabul

De Kushan brandtempel scripted op hun muntstukkentijd werd geﭩteerd en wordt zo overwicht op de muntstukken Hephthalites. Andere kenmerken worden ook waargenomen op deze muntstukken die meer dan dat van Hephthalites, muntstukken waren die van koper enerzijds werden gemaakt. Meer over, de aspecten van hun muntstukken dan Hephthalites. Gebaseerd op de bovengenoemde punten, kan 驮 precies voorspellen dat de dynastie Kushan veel geavanceerder was dan de dynastie Hephthalites met betrekking tot politiek, economisch en handelsbetrekkingen (Bawary,15..1990).

Buddha, seated, in dharmacakramudra
FromHadda,Afghanistan
stucco H:ca.21/2'
Kabul Museum, Kabul

References:

1-Bawary,Rasul.Archeaology of Afghanistan.(Kabul: Afghanistan) 1990.
2 -Mahmood.Shamahmood. Greek-o-Buddhic period .Ejtemayi olum .(Kabul: Afghanistan).1990.
3 -Nancy,Hateh, Dupree. And Motamedi. National Museum of Afghanistan.(Kabul: Afghanistan).1974.
4 -Sarhang,Payanda.M.Bamiyan and Tourism (Kabul: Afghanistan). 1983

Door: R.Bawary   

بېرته شاته

Webmaster[at]Salaamtolana.orgDesign by: Benawa Network Copyright © SalaamTolana.org 2006